Ákos


1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020

2020

Koncertfilmmel indul az év: két részletben, január 1-jén és 2-án a DUNA Televízió tűzi műsorára a jubileumi Ákos 50 felvételét. A legjelentősebb hazai forgalmazó, a MediaMarkt januárban közzéteszi a 2019-ben legnagyobb példányszámban értékesített könyvek, LP-k és CD-k listáját. A TOP 10-es CD-rangsorban két 2019-es Ákos-hanghordozó is szerepel: a jubileumi koncertek műsorát megörökítő Ákos 50 a hatodik, a dupla platinalemezes IDŐSZIGET pedig az ELSŐ HELYEN!!!

Január 13-án nyilvánosságra kerül, hogy az Idősziget Turné 2020 a tervek szerint a Budapest Parkban indul: ezen a helyszínen még soha korábban nem adott koncertet Ákos. Ezt követően január és február hónapban sorra jelennek meg a turnéállomások a gyulai Kézműves Sörfesztivál, a siófoki Plázs, a soproni VOLT Fesztivál, Szegeden pedig a SZIN meghívása nyomán.

A 38. Magyar Sajtófotó Pályázaton fotósunk, Fazekas István díjat nyer Művészet kategóriában az Idősziget című sorozattal, amelyet 2019. decemberében a dupla lemezbemutatón készített a Papp László Arénában. MIndeközben február elejére a FELEMEL klipje eléri és meghaladja a 2 milliós nézettséget a hivatalos YouTube csatornánkon.

Koncert.hu szavazásán ismét Ákos nyer Az év magyar nagykoncertje kategóriában, ezúttal a 2019-es decemberi DUPLA ARÉNA előadásaival.

A viharos sikerű bemutató után március 10-én Budapestre érkezik a Kecskeméti Katona József Színház produkciója, a Ballada a 301-es parcella bolondjáról című előadás, amelyhez kísérőzeneként Ákos zeneművei hallhatók, amelyeket a még 2002-ben megnyílt Terror Háza tárlatához komponált.

Március elején az #azévslágere szavazás negyvenes mezőnyébe két Ákos-dal is bekerül: a NEM KELL MÁS VIGASZ és a FELEMEL szerepel a 2019-es sikerek között.

Március közepén kiderül, hogy a COVID-19 járvány miatt veszélybe kerülnek a koncerttervek. Ákos a jelentősen megváltozott helyzetre ezzel az üzenettel és 11 hétre elegendő koncertfilm közzétételével reagál: "Különleges időket élünk, ezt senkinek nem kell magyarázni. Amíg kiderül, mi lesz az idei előadásaink sorsa, addig sem szeretnénk koncerthangulat nélkül hagyni Benneteket!  2020. március 18-tól tizenegy héten át minden szerdán közzéteszünk egy Ákos-koncertfilmet a hivatalos Youtube-csatornánkon, az AkoxVid oldalon. A 2009-es Ákos 40+ visszafogott, szmokingos, színházi hangulatától a Szigeten dübörgő szintipopon át a 2018-as dupla Arénáig közreadjuk az összes koncertfelvételünket az elmúlt évtizedből - ingyen, teljes hosszúságban, HD-ben. Reméljük, ezalatt a tizenegy hét alatt túl leszünk a nehezén... Ne hagyjuk el magunkat, ne hagyjuk el egymást! Fel a szívekkel! Együtt könnyebb lesz!"
A karantén alatt közreadott 11 koncertfilmért KATT IDE!

A szerdai koncertfilmek mellett Ákos különleges, a helyzetre reagáló adásokkal készül szombatonként: házi muzsikálások sorozata zenésztársakkal és a nagylányával, sztorik, beszélgetések, novellafelolvasások sora, tematikus nagyszombati műsor versekkel és dalokkal, TRIANON100-megemlékezés korabeli dokumentumokkal. A karanténidőszakban heti rendszerességgel jelentkező műsorok kapcsán az InfoRádióban ad hírt az aktuális epizódokról.
A 11 különleges karanténnaplóért KATT IDE!

Április 6-án az IDŐSZIGET-koncert címadó felvétele önálló koncertklipként jelenik meg.

Ákos felkérést kap az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezőbizottságától, hogy legyen az esemény himnuszának zenei producere, emellett megírja és megrendezi az esemény imázsfilmjét is. A katolikus világ nagy találkozóját minden alkalommal más országban rendezik, Magyarország 1938 után másodszor kapja meg ezt a lehetőséget. A járvány miatt ez az esemény is 2021-ben kerül megrendezésre.

Májusra egyértelművé válik, hogy a 2020-ra tervezett koncerteket nem tudjuk megtartani, minden előadást 2021-re kell átszervezni. Május közepén, remélve, hogy addigra rendeződik a helyzet,  bejelentjük az év végi Aréna időpontját: megindul a roham a jegyekért. Júniusban Ákos ismét jelölést kap a Petőfi Zenei Díjra, ezúttal  Az év videóklipje kategóriában a FELEMEL szerepel a jelöltek között.

Június 4-én, a trianoni diktátum 100. évfordulóján két olyan imázsfilm is megjelenik, amelyhez Ákos írta a kísérőzenét. KATT IDE és IDE!

Szeptember 11-én az Indiántánc album 25 éves lett, szeptember 20. pedig a Hűség album megjelenésének 20. évfordulóját hozta.

Szeptember 28-án jelenik meg a sorrendben ötödik (!) dupla (!) Aréna-koncertünk anyaga DVD-n: a két korongot tartalmazó kiadványra a dupla előadás összes dala felkerült, valamint rengeteg extra, az IDŐSZIGET-albumhoz kapcsolódó összes videónapló és klip. Az IDŐSZIGET KONCERT - DUPLA ARÉNA 2019 DVD kiadvány premierje hosszabban zajlik, mint bármelyik korábbi: az egész napos sajtóesemény után Ákos és zenekara - az aktuális szabályoknak megfelelően - KÉT ESTÉN ÁT, alkalmanként 500 néző előtt ad exkluzív koncertet az Akvárium Klubban. A DVD megjelenésének napján debütál a CSEND LESZEK koncertklipje is. A mozis premier sem marad el, két városban is megtekinthető a kétórás IDŐSZIGET KONCERTFILM: szeptember 30-án Budapesten, a Cinema City Aréna termében, október 1-jén pedig Debrecenben, az Apolló Moziban vetítik le, mindkét helyen Ákos személyes felkonferálása mellett. A kiadvány sajtótájékoztatóján kerül bejelentésre, hogy az év végi Aréna-koncertet sem lehet megtartani a gyülekezési korlátozások miatt, így ez az előadás is 2021-re kerül át.

A Raktárkoncert-sorozat felvételeit szeptember végétől kezdik publikálni a mindigTV GO alkalmazásában és weboldalán. Ákos produkciója október 31-től látható: a több mint 200 előadás közül az IDŐSZIGET-raktárkoncert a legnézettebb! A felvételen Ákos nagylánya, Anna is szerepel. A Raktárkoncertért KATT IDE!

Az IDŐSZIGET KONCERT - DUPLA ARÉNA 2019 DVD kiadvány heteken át vezeti a Mahasz eladási listáját, egy hónap alatt pedig platinalemez lesz. November 14-én a SzerencseSzombat televízós műsorában a Hello, a Nem kell más vigasz és a Felemel című dalokat játssza Ákos és a zenekar.

Ákos a Jónak lenni jó! című jótékonysági felhívás nyomán új dalt rögzít: az ARANYSZÁRNYÚ ANGYAL egy XV. századi francia karácsonyi dal feldolgozása, amelyből annak idején Bárdos Lajos írt magyar nyelvű kórusművet. A dal három különböző hangszerelést is kap, zongorás verzióban Szekeres László zongoraművész kíséri Ákost: ez a felvétel a Bartók Rádió (!) hullámhosszán hallható először, éppen egy héttel Szenteste előtt, a Musica Sacra műsorában. "Szent zene ígérete járja át az éjszakát..." Másnap a Petőfi Rádió mutatja be ugyanebből a dalból Ákos remixét egy hosszabb interjú keretében. December 20-án a Jónak lenni jó! műsorának fináléjában debütál a dal képi változata a Duna Tévében. A klip felkerül Ákos YouTube csatornájára, és a legfelkapottabb videók között a 18. helyig jut. Az iTunes hazai sikerlistáján pedig a 3. legtöbbet értékesített dal lett - olyan világsztárok karácsonyi felvételei mellett, mint Mariah Carey és a Wham!...

Keretes szerkesztés: az évet Ákos-koncertfilmje zárja: az M2 Petőfi TV december 31-én, Szilveszter estéjén 21.15-kor tűzi műsorára az Idősziget Koncert / Dupla Aréna 2019 koncertfilm televíziós verzióját HD minőségben.