Ákos


1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021

2021

A Fülszöveg irodalmi műsorban Bán Mór író-műsorvezető Ákossal beszélget, az írásait pedig Rubold Ödön színművész adja elő. A MAHASZ Single Top40 listáján a 2. helyen mutatkozik be Ákos feldolgozása, az ARANYSZÁRNYÚ ANGYAL. Mindeközben az IDŐSZIGET-album egyik legnagyobb slágerének klipje, a FELEMEL videója eléri és meghaladja a 3,5 milliós nézettséget. 2021 első Ákos-felvétele egy 1978-as Beatrice-dal feldolgozása, a JERIKÓ: az átirat a Nagy Feró 75. születésnapjára megjelenő, a munkássága előtt tisztelgő albumra készült Ákos stúdiójában, a dalban Kékkői Zalán gitározik, a Beatrice tagja, aki csaknem tíz éven át játszott Ákos zenekarában. Január végére Ákos legsikeresebb koncertklipje, a Janicsák Vecával előadott ÉRINTŐ videója eléri és meghaladja a 10 milliós nézettséget. Január végén rendezik meg a Petőfi Zenei Díjkiosztót, ahol Ákos három zenésztársa is díjat kap: Bánfalvi Sanyi az év ütőhangszerese, Lepe az év billentyűse, Madi pedig az év gitárosa. Március a tripla jubileum hónapja: március 17. a Beavatás-album megjelenésének 24. évfordulója, március 21-én az Élő dalok koncertlemez 25 esztendős, a Karcolatok pedig március 23-án lett 28 éves. A FEL A SZÍVEKKEL című maxi április 7-én lát napvilágot hét felvétellel: a címadó vadonatúj dal két változata, valamint az IDŐSZIGET-album sikerdala, a CSEND LESZEK stúdió- és koncertverziója, ráadásként pedig három ütős remix – érdekesség, hogy ezek közül kettőt a Bonanza Banzai egykori szintetizátorosa, Menczel Gábor jegyez. Egy hónappal később megjelenik a FEL A SZÍVEKKEL klipje is. A Pasaréti Ferences Plébánia húsvéti vigíliája során Ákos - mint már korábban sokszor – most is az egyik ószövetségi olvasmányt olvassa fel a személyesen nem látogatható, de a Pasaréti Ferencesek videócsatornáján élőben követhető szertartáson. Április első hetében két részletben kerül adásba a 2020-as Akvárium-klubkoncert anyaga az M2 Petőfi TV-n. A Mandiner cikksorozatában a magyar film 120. születésnapja alkalmából  Cserhalmi GyörgyUdvaros DorottyaVidnyánszky Attila és más notabilitások mellett Ákos is megszólal a legkedvesebb magyar filmjei kapcsán.

Az év első felében a pandémia miatti korlátozások nyomán több koncert dátuma megváltozott: a májusra meghirdetett Budapest Park július 23-ra került át, a siófoki Plázs dátuma pedig július 10. lett. Május 22-én kerülnek bejelentésre a FEL A SZÍVEKKEL • TURNÉ 2021 időpontjai. Ákos még 2020 márciusában befejezett munkái 16 hónappal később látnak napvilágot az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus kapcsán: az esemény himnuszának felvételeit producerként fogja össze (angol verzió is készül!), valamint az imázsfilm rendezője és forgatókönyvírója is ő.

Július 3-án elstartol a turné: Székesfehérvár után a siófoki Plázson, július 17-én Erdélyben, Csíkszentsimonban lép fel a zenekar. Július 23-án teltházas koncerttel debütál Ákos a Budapest Park színpadán, másnap, 24-én pedig a debreceni Campus Fesztivál zárónapján koncertezik. Augusztus 21-én a Szent István Napok keretében, a Műegyetem-rakparton rendezett ingyenes nagykoncerten több mint 25.000 érdeklődő kíváncsi a produkcióra. A nyarat kíméletlen tempó zárja, augusztus 26-án a szegedi SZINen, 27-én a balatonvilágosi STRAND Fesztiválon, 28-án pedig a tokaji Katlanban lép fel Ákos.

Szeptember első napjaiban a Magyar Krónika jelentet meg Ákossal címlapinterjút, ahol már egy írás is olvasható a Szent Mihály Napján, szeptember 29-én megjelenő novelláskötetéből, az EZT NEM LEHET MEGÚSZNImű kiadványból. Szeptember 10-én a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ifjúsági programját, a Forráspont eseményét Ákos és zenekara nyitja meg egy nagyszabású, egyórás koncerttel, utána tanúságtételek, közös éneklés és szentségimádás teszi teljessé az estét.

A koncertezés, az új dalok írása és a könyvmegjelenés előkészítése mellett szeptemberben megkezdődtek a kisjátékfilm munkálatai is. Szeptember 29-én lát napvilágot Ákos első novelláskötete az EZT NEM LEHET MEGÚSZNI címmel, az MCC Kiadó gondozásában. A Scruton kávéházban tartott sajtóbemutató után 16 órától a 21 órás zárásig dedikál az Allee Libri könyvesboltjában, mindkét helyen Juhász Anna irodalmár beszélget Ákossal. A könyv azonnal a Libri eladási listájának élére kerül, a megjelenés másnapjától a 2. helyén szerepel heteken át. Október 2-án Győrött zárult a turné az Audi Arénában. Az országjáró turné során több mint 100 ezer érdeklődőnek zenél Ákos és zenekara.

A koncertek közötti szünetekben Ákos a prózakötetet rendezte sajtó alá, leforgatta a kisjátékfilmjét, emellett megírta és rögzítette egy új középlemez anyagát is a stúdiójában: október 20-án jelenik meg AZ UTOLSÓ BÉKEÉV című EP, amelyen a FEL A SZÍVEKKEL koncertfelvétele mellett három új dal is helyet kap. Az egyik zeneszerzője Menczel Gábor, Ákos egykori bonanzás zenekari társa, aki hosszú hallgatás után szerzőként és előadóként is ezzel a dallal tér vissza. A középlemez egyik dalához, a NEM ÉN DÖNTÖK című számhoz szöveges videó készül. A megjelenés napján ezúttal is sajtótájékoztatót és PREMIER ESTet rendeznek az Akvárium Klubban. Október 20-án egy 15 évvel korábbi Ákos-stúdióalbum, a MÉG KÖZELEBB ezen a napon korlátozott példányszámban dupla LP-n is napvilágot lát, így a MAHASZ lemezeladási lista első és második helyén is Ákos kiadványa szerepel ezen a héten: listavezetőként debütál AZ UTOLSÓ BÉKEÉV című korong, és 2. helyen tér vissza a listára a 15 éves MÉG KÖZELEBB album.

November 7-én Juhász Anna meghívására a Várkert Bazár irodalmi beszélgetésén vesz részt Ákos: a Kulcs az életemhez című műsorban a legkedvesebb szerzőiről beszél, verset és novellarészleteket ad elő, de a színpadra szólítják Ákos kisjátékfilmjének (Záróvonal) főszereplőjét is. Papp János színművész A taxis című novellát olvassa fel az EZT NEM LEHET MEGÚSZNI kötetből. Az eseményt több órás dedikálás zárja.
Az Origo hírportál portrésorozatának ad interjút Ákos: a beszélgetés rövid idő alatt a széria legnézettebb darabja lesz.

November 30-án Ákos két zenésztársa is pozitív covid-tesztet produkál, ezért kénytelenek másodszor is elhalasztani az évzáró budapesti előadást: 2022. január 22., szombat estére kerül át az ARÉNA-koncert dátuma, így az évzáró koncertből évnyitó lesz.

Ákos 2021-ben is csatlakozik az MTVA Jónak lenni jó kampányához, amely ezúttal a covid-árvákat támogató Regőczi István Alapítvány javára szervez gyűjtést: rekordösszegű, 345 millió forintos adomány az akció eredménye. Karácsonyi ajándékként a Kulcs az életemhez irodalmi beszélgetés teljes felvételét teszi elérhetővé a saját YouTube-csatornáján, amely 2021-re elérte és meghaladta a 100 milliós nézettséget.