Ákos kép

HARMINC ÉV - 14: 2006

A 2006-os Fonogram-díjátadón Balásy Szabolcs zongorakíséretével énekeltem a Majom a ketrecben című dalt.

HARMINC ÉV - 14: 2006

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Karátson Gábor író és Kun Miklós történész társaságában nyilvános beszélgetésen vettem részt a Kodolányi János Főiskolán. Áprilisban megjelent a harmincöt dalom lejegyzését tartalmazó újabb kottás album.
A trianoni békediktátum évfordulóján rendezett budapesti megemlékezésen Juhász Gyula versét olvastam fel. Az esemény utáni fogadáson találkoztam először Szigethy Gábor íróval, színház- és irodalomtörténésszel, akivel két évvel később kezdtük meg a közös munkát, elsőként a Krúdy-kiadványon.
Hódmezővásárhelyen júliusban nyílt meg az Emlékpont, a kiállításhoz én írtam a kísérőzenét.
Ekkor már négy éve dolgoztam a Még közelebb-album dalain: igazi szerelemgyerek lett ez a lemez, az első stúdiómunkám, amelyet teljesen egyedül csináltam, a hangtervezéstől a komponáláson-szövegíráson-hangszerelésen át a hangszerek feljátszásáig és persze az énekig. A munka utolsó stádiumában rögzítettük a vonósokat és a dobot, valamint a Bacchus vokáljait. Aztán már csak össze kellett keverni, hogy a legendás belga maszter-guru, Paul Van der Jonckheyd rátegye az utolsó simításokat.
Augusztusban három napig forgattam az Adj hitet klipjét.
A Még közelebb október 20-án jelent meg: a CD mellé ajándék DVD-t is mellékeltünk egy exkluzív kisfilmmel, amelyet az Andante Borpatikában vettünk fel.
A közönség imádta: 11 órás dedikálás, aranylemez, az eladási listán azonnali első hely. A koncertekre tódult a közönség. A szakma is elismerte, a rákövetkező évben Az év rockalbuma díjjal jutalmazzák. Az okosember ismét magára maradt a véleményével, miszerint „kifogyott belőlem a szufla”.
"Közepes DJ-ktől kéne tanulnom". Aha. Az egész eddigi életemet végigkísérték ezek a kínos erőlködéstől és ideológiai előítéletektől terhes „kritikák”, mesés újságírói melléfogások, sok undorkodás és megannyi okos tanács. Mindig ugyanazoktól, mindig ugyanúgy. Ez már a legelső Bonanza-lemeznél elkezdődött: ott azt a költői kérdést fogalmazta meg a Mai Nap szakértője, hogy később fog-e bárki emlékezni a lemezünkre rajtunk kívül... Hát, harmincnégy év után is emlékeznek rá egy páran. (A ma is aktív kritikus nevére csak ő emlékszik. Meg én.)
A 2006-os év utolsó hónapjaiban beindult a koncertezés: Debrecen, Győr és Székesfehérvár telt házas tomboldái után karácsonyra az Arénába is eljutott a Még közelebb műsora.

- ADJ HITET
- MINDEN MOST KEZDŐDIK EL
- 1956
- MAJOM A KETRECBEN
- HÁROM AKUSZTIKUS DAL AZ ANDANTE BORPATIKÁBAN


Version 0.9.1.