Ákos kép

HARMINC ÉV - 18: 2010

2010-ben indult a videónaplók sorozata AkoxVlog címmel, jó kis széria, még ma is csináljuk, bár méltatlanul kevés nézőhöz jut el.

HARMINC ÉV - 18: 2010

Annak idején A katona imája album stúdiómunkálatait kezdtük így megörökíteni.
A Magyar Tudományos Akadémia bálja a "Szindbád az Akadémián" címet viselte: a rendezvény díszvendégeként Krúdy-novellákat olvastam fel.
A Pázmány Péter Katolikus Egyetemre Horkay Hörcher Ferenc hívott meg nyilvános beszélgetésre.
Az Akadémia konferenciájának vendégeként kerekasztal-beszélgetésen vettem résztrészt Markó Iván koreográfussal, Mácsai Pál színművésszel és Erdélyi Dániel filmrendezővel.
Virágvasárnapon a Törökbálinti Művelődési Házban az ünnepi Passió-filmvetítés előtt Jókai Anna írónővel beszélgettem "a feltámadásba vetett hit erejéről és nemzetünk jövőjéről".
Áprilisban jelent meg a Szindbád dala DualDisc formátumú maxin: az első helyen nyitott a listán, és az év végéig őrizte ezt a pozícióját, platina lett. A dal klipjét magam írtam és rendeztem, a kecskeméti Katona József Színházban forgattuk.
A házistúdiómban vettük fel a Bencés humor című hangoskönyvet: itt olyan nagyszerű színművészek partnereként szerepelhettem, mint Kubik Anna és Blaskó Péter.
Május első napján megszületett negyedik gyerekem, Júlia. Éppen anyák napján, áradó orgonaillatban. (Nem mellesleg: fantasztikus képességű gyerek, rajzol, énekel, röplabdázik és simán elmondja a komplett Arany-műsort fejből.) Engem némileg túlterheltek az összetorlódó események, egy májusi próbáról négykézláb mentem haza: addig nem is tudtam, hogy lumbágós vagyok. Életemben először kórházba kerültem, pedig nyakunkon volt az első előadás, a Tankcsapdával és Magna Cum Laudéval közös buli a szegedi Dóm előtt. A koncert estéjén egy gerincgyógyász és egy sportmasszőr lesett a színfalak mögül, hogy ha elájulnék a színpadon, össze tudjanak kanalazni. Végül ezt megúsztuk.
A turné mindenütt óriási siker volt, az év végéig több mint 120 ezer néző látta. Az előadások között készült az új album anyaga, a stúdiómunkáról és a koncertekről a már említett videónapló epizódjai számoltak be rendszeresen. A sorozat budapesti állomásán az árvízkárosultak megsegítésére elárvereztem életem első komolyabb akusztikus gitárját, amely a Dúdolni halkan klipjében is szerepelt. A miskolci turnéállomáson a Vöröskereszttel együttműködve szerveztünk gyűjtést. A Bárka Színházban vették fel a Dob+Basszus Live adását: a beszélgetés mellett dalokat is játszottunk a zenekarral. A VIVA Comet díjkiosztóján a Szindbád dalával sokkoltuk a tiniket.
A fénybe nézz klipjét részben Horvátországban forgattuk, egy héten át, azóta elhunyt édesapámmal az egyik főszerepben.
A Siófokon az MTV Icon műsorában Eszenyi Enikő, Ferenczi György, Szirtes Edina Mókus, a Magashegyi Underground és sokan mások énekelték a dalaimat, az addigra több mint két évtizedes, sikeres pályám előtt tisztelegve.
A készülő albumhoz dobokat, vonósokat és kürtöket rögzítettünk a Pannónia C stúdióban, a zenekart Pejtsik Péter dirigálta.
Pannonhalmán a Bencés humor című hangoskönyv anyagából olvastam fel részleteket.
A katona imája album október 20-án jelent meg, ezen a napon az Uránia Nemzeti Filmszínházban kétszer is premiervetítést tartottunk, beszélgetéssel és élő zenével.
Az új album egy hét alatt arany-, egy hónap alatt platinalemez lett, a megjelenésétől fogva vezette az eladási listát. Novemberben dupla DVD-n jelent meg a koncertfilm Szindbád-turné legjobb pillanataival. A Mahasz összesített listái közül hármat vezettek az én kiadványaim ekkor: a koncertfilm a DVD eladási listát, A katona imája az albumlistát, a Szindbád dala-maxi pedig ekkor már 35 hete tanyázott a Single lista élén.
A Veszprémi Petőfi Színházban felléptem a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére rendezett Összefogás-esten Csík János, Eperjes Károly, Sasvári Sándor és sok más művész mellett.
Az RTLklub-on az X-Faktor vendégeként A fénybe nézz-t énekeltem. A videó alatt arról vitatkoznak a hozzászólók, hogy vajon playback-e. Van ennél nagyobb bók...? (Pedig szerintem hallatszik, hogy élő.)
A Baptista Szeretetszolgálat meghívására a Budapest Sportarénában koncerteztünk decemberben: a telt házas turnézárón adtuk át Böjte Csaba testvérnek az erdélyi árváknak szánt több ezer cipősdoboznyi ajándékot.

- SZINDBÁD DALA
- A FÉNYBE NÉZZ
- Szindbád dala (Comet)
- AkoxVlog 2010
- Uránia
- SZINDBÁD-turné
- X-Faktor


Version 0.9.1.