Ákos kép

HARMINC ÉV - 24: 2016

Érdekesen indult a 2016-os év: jaunárban a korábbi vádaskodás nyomán helyreigazítások jelentek meg a sajtóban.

HARMINC ÉV - 24: 2016

A valótlan állítások (magyarul: a hazugságaik) miatt elsőként az Index, majd az Origo és a Blikk közölt helyreigazítást. Az Origo egészen odáig ment, hogy elnézést kért „az érintettektől”. Hogy mik vannak! Az egykori főtámogatónk is keresni kezdte a megegyezés lehetőségét, ennek nyomán március első napjaiban megállapodással zárult a Telekom-botrány. A közösen kiadott nyilatkozat szerint: „a partnerek a vitás kérdéseket megnyugtatóan rendezték, az ügyet véglegesen lezártnak tekintik, megköszönve egymásnak a sok éves, eredményes közös munkát”. Ezzel egyidőben jelentős összeggel támogattam a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekmentő tevékenységét. Böjte Csaba nyilatkozata szerint eladdig ez volt a legnagyobb egyéni adomány a dévai Szent Ferenc Alapítvány történetében.
Sokszor hallom azóta is, főleg az engem besározni igyekvőktől, hogy csak a látszat kedvéért, egyetlen egyszer adakoztam. Meg hogy nem is a saját pénzemet adtam. Tévedés, barátaim: a dévai alapítvánnyal hosszú évek óta kapcsolatban vagyok, rendszeresen adakozom és veszek részt jótékonysági akciókban - amint az ebből kis cikksorozatból is nyilvánvaló. Amikor a sárdobálás beindult, fogadalmat tettem, hogy ha sikerül elégtételt venni, és annak anyagi vonzata lesz, azt jótékony célra fogom fordítani. És így is lett.
Önálló klipként jelent meg a 2015-ös koncertfilm egyik dala, a Csináld úgy.
Április 26-án jelent meg az Ugyanúgy középlemez CD-n és letölthető formátumban, remixekkel és két vadonatúj, korábban kiadatlan szerzeménnyel, A remény figyel és a Helyreigazítás című dalokkal. Ez utóbbiban Demjén Ferenc is szerepel. A kiadvány az eladási listák első helyén nyitott, és ezt a pozícióját év végéig tartotta, alig pár nap alatt arany-, majd egy hónapon belül platinalemez lett. Az Ugyanúgy klipje saját rendezés, szerepel benne a Kossuth- és Jászai-díjas színművésznő, Piros Ildikó, valamint a reklámfilmek világából is ismert Dorogi-ikerpár.
A Helyreigazítás klipjének megjelenése nyomán ismét felvijjogott a »független, haladó sajtó«, egy időre még a Youtube-ról is letiltatták a videót.
Cseke Péter igazgató meghívására két telt házas Krúdy-estet tartottunk Szigethy Gábor színház- és irodalomtörténésszel Kecskeméten, a Katona József Színház kamaraszínházában.
Május 1-jén Londonban startolt a Még egyszer - TURNÉ 2016, ismét telt házas bulival a londoni Clapham Grand színpadán. Nagymegyeren folytatódott a koncertsorozat, ahol közel ötezer felvidéki rajongónak játszottunk.
A Pünkösdöt a családdal együtt a csíksomlyói Nyeregben ünnepeltük.
Júniusban az elsőként megrendezett Petőfi Zenei Díjkiosztó legelső díját, Az év koncertje kategóriában az én koncertem nyerte. Igen, az, amelyikről a Telekom fél évvel korábban kivonult... A Magyar Televízió által élőben közvetített gálán is felléptem, ahol az Igazán című dalban Marge volt a vendég.
Ugyanitt éjféltől önálló koncerttel léptünk színpadra a zenekarral.
Június folyamán Velencén és Békéscsabán, júliusban Kisvárdán és Szombathelyen koncerteztünk. 12 év után újra Tusványos vendégeként játszhattunk Erdélyben, ahova kereken egy hónappal később visszatértünk, hogy Kolozsvárott több mint 35 ezer ember előtt lépjünk fel. Augusztus második felében Ipolynyék és Miskolc látta vendégül a produkciót.
Szeptember 29-én jelent meg a Veletek vagyunk című koncert-DVD. A megjelenés napján Premier Est volt az Uránia Filmszínházban, ahol szélesvásznon vetítettük le a koncertfilmet, majd Lévai Balázzsal beszélgettem a színpadon.
Október 8-án Győrött, újabb telt házzal zárult a turné, amely során 120 ezer nézőt ért el a produkciónk.
Októberben a DVD platinalemez lett, és bejelentettük, hogy harmadszor is dupla koncert lesz az Arénában, mivel a korábban meghirdetett dátumra elfogytak a jegyek.
Az 1956-os emlékév imázsfilmjében olyan hírességek mellett szerepeltem, mint Szécsi Zoltán vízipólós olimpikon, Csányi Sándor, Tompos Kátya és Trokán Nóra színészek.
Október 23-án, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján a Papp László Budapest Arénában rendezett Szabadságkoncerten más előadók mellett mi is színpadra léptünk.
Én komponálhattam annak az ünnepi kisfilmnek a zenéjét, amelyet Szász Attila filmrendező jegyez: a felvételekhez Miklósa Erika, Kossuth-díjas operaénekesnőt kértem fel közreműködésre.
Emlékművet avattak Bodajkon, amelyre az 1956 című dalom sorait vésték. Ez megdöbbent, büszkeséggel tölt el és nagyon sokat jelent nekem.
Novemberben ismét Krúdy-estet tartottunk az Andante Borpatikában, valamint a Voisingers kórus pécsi koncertjének vendégeként léptem fel.
December 16-án és 17-én dupla Aréna-koncerttel zártuk a négy évig tartó szintirock-korszakot: brutális telt ház, észvesztő látvány, hangorgia.
Az év végére még egy Krúdy-estet is beiktattunk az Andante Borpatikában.

- CSABA TESTVÉR
- CSINÁLD ÚGY
- UGYANÚGY
- HELYREIGAZÍTÁS
- VELETEK VAGYUNK (dupla Aréna-koncert, 2015)
- KÖSZÖNJÜK
- 1956-imázsfilm (Zene: Ákos)
- 1956 / A FÉLELEM (koncert)
- SZINTIROCK (Dupla Aréna 2016)


Version 0.9.1.