Ákos kép

HARMINC ÉV - 26: 2018

Az év elején folytatódott az Arany-estek sorozata:

HARMINC ÉV - 26: 2018

Veszprémi Hangvillában, a Kecskeméti Katona József Színházban, a budapesti Nemzeti Színházban és a Klebelsberg Kultúrkúriában, valamint Miskolcon és Kéthelyen volt látható. Az Arany-turné több mint 50 előadás után Németországban zárult, ahol Stuttgartban és Berlinben is telt ház előtt léptem színpadra.
Kereken 50 nappal az 50. születésnapom előtt Visszaszámlálás címmel önéletrajzi jellegű bejegyzéssorozatot indítottam a hivatalos Facebook-oldalon.
Ákos50 címmel jubileumi akusztikus turnéba kezdtünk. A dupla nyitóelőadásra a Művészetek Palotájában került sor április 7-én és 8-án, ide egy évvel korábban (!!!) elfogytak a jegyek. A kétfelvonásos koncerteste az egy szál akusztikus gitáros megszólalástól jutott el a negyvenfős kórussal feldúsított hangzásig. Az egész éves koncertezést, utazásokat, forgatásokat és egyéb munkákat 21 (!!!) epizódból álló videonapló-sorozat örökíti meg. A turné során dupla előadásunk volt DebrecenKecskemét és Szeged koncerttermeiben, tripla buli Pécsett és az Erkel Színházban, de eljutottunk vele Szombathely, Győr és Veszprém sportcsarnokaiba, valamint Londonba is.
A tripla pécsi koncert után Kolozsvárra robogtam, hogy az ottani könyvnapon mutassuk be az addigra könyvalakban is megjelent önéletrajzi fotóalbumot, a Visszaszámlálást. A kiadványt később Debrecenben és a budapesti Könyvhét rendezvényén is dedikáltam, az utóbbi helyszínen kerek 8 órán át.
A kultikus Bonanza Banzai megalakulásának 30. évfordulójára adtuk közre a zenekar legelső kiadványának, a csupán néhány száz példányban megjelent, 1988-as Ladies From That House című kazetta-maxinak teljes hanganyagát.
A XIXO üdítőitalgyártó cég sajtótájékoztatón jelentette be, hogy limitált kiadású Ákos50-jegesteát bocsát piacra.
A VOLT Fesztiválon indult a nyári rockturné, A produkciónk kiemelt fellépője volt Siófok, Kisvárda, Debrecen fesztiváljainak. A Fezenen hatalmas vihar mosta el az előadást. Mezőtúr és Mosonmagyaróvár után a mi koncertünk nyitotta meg a Petőfi Zenei Díjkiosztó élő közvetítését. A Szegedi Ifjúsági Napok és a Strand Fesztivál után Nagykanizsát és Egert is elérte a rockturné, amely exkluzív helyszínen, a Balaton közepén zárta a magyarországi sorozatát egy különleges hangulatú kompkoncerten. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány 25. születésnapján rendezett jótékonysági koncerten is felléptem. A rockturné legutolsó előadásra az akkor még békésebb Kárpátalján, Beregszászott került sor, ezzel a tavaszi és nyári koncertek összesített nézőszáma elérte a 140 ezret! A bandával meghívást kaptunk a Debreceni Egyetem nagyszabású évnyitó gálarendezvényére, ahol öt dalt játszottunk a telt házas, 25 ezres Nagyerdei Stadionban.
88 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferenc, a legendás bemondó, aki több hangfelvételemen szerepelt: rá emlékezve jelent meg egy korábban kiadatlan, exkluzív felvétel, ahol a Helyreigazítás című dalszöveget olvassa fel versként.
A fellépések közötti időben lázas munka zajlott a Xolar Stúdióban: készültek a HAZATALÁL EP négy új dalának felvételei. A kiadvány szeptember 27-én jelent meg, ezen a napon sajtótájékoztatót és premier estet is tartottunk - az exkluzív minikoncert mellett. A kiadvány az eladási lista élén nyitott, és 12 héten át őrizte pozícióját. Három napi forgatás és komoly utómunka után jelent meg a HAZATALÁL klipje, amely újabb jubileumot hozott: ekkor már húsz esztendeje írtam és rendeztem saját klipjeimet. (Az első önálló rendezői munkám az 1998-as Ikon volt, amely abban az évben el is nyerte az év klipje díjat a Mahasz díjkiosztóján.)
A Turizmus Summit rendezvényének meghívására Madival és Sanyival trióban adtuk elő a Végre és a HAZATALÁL című szerzeményeket a Művészetek Palotájában.
Öthetes, intenzív próbaidőszak előzte meg a DUPLA ARÉNA 2018 előadásait: a két koncerteste több látogatót vonzott, mint bármelyik dupla Aréna korábban.
Az év vége a tévés megjelenések sorát hozta: az M5 kulturális csatorna sugározta a rólam készített PORTRÉFILMjét, másnap a Petőfi TV adta le a VOLT-on rögzített koncertfelvételt, az év utolsó napján pedig az ECHO TV-n került műsorba a 2015-ös Aréna-beli VELETEK VAGYUNK koncertfilm és egy interjú.

ÁKOS50:
"Ákos alkotói munkáját a szép és az igaz szolgálata kovácsolja egységbe" - néplélek.hu
"Fantasztikus. Szeretnék 50 évesen ennyire motivált lenni" - peterweiser
"Ákos teljesen spontán kommunikál a közönséggel" onstage.hu
"Megfáradásnak semmi jele...minden várakozásomat felülmúlta" shockmagazin.hu
"Egyensúly a profizmus és a spontaneitás között" - Magyar Hírlap
"Hihetetlen gondosság, precizitás, felkészültség" - musicbackstage.hu
"Világszínvonalú produkció - felülmúlhatatlan" - vaskarika.hu
"Katarzisélmény - Ákosnak a színházi szakmához is kivételes érzéke van" - zaol.hu
 
NYÁRI TURNÉ:
"Remekül összerakott produkció" - Magyar Hírlap
"Ákos kortalan - örömmámor - értékes élmény" Origo
"Telt ház - ez továbbra is a legprofibb magyar zenei produkció" - SzegedMa
"különleges hangulat - a völgykatlant zsúfolásig megtöltötte a közönség" - HatvanOnline
"Fergeteges koncert" - Kárpátalja
 
DUPLA ARÉNA 2018:
"Tökéletesen szólt, a közönség imádta - világszínvonalú látvány" - promotions.hu
"Egyedi színpadkép, kirobbanó energia és ünnepi hangulat" - musicbackstage.hu
"Ákosék idehaza továbbra is verhetetlenek" - Demokrata
"Elképesztő és izgalmas - minden pillanata különleges - emelkedett hangulat" - zene.hu
 

Version 0.9.1.