Ákos kép

HARMINC ÉV - 29: 2021

Az új időpontra került Eukarisztikus Kongresszus, az újrainduló országjárás, AZ UTOLSÓ BÉKEÉV EP és az EZT NEM LEHET MEGÚSZNI című prózakötet éve.

HARMINC ÉV - 29: 2021

A Fülszöveg című irodalmi műsorban Bán Mór író-műsorvezetővel beszélgettem, az írásaimat pedig Rubold Ödön színművész adta elő.
A MAHASZ Single Top40 listáján a 2. helyen mutatkozott be az ARANYSZÁRNYÚ ANGYAL. Mindeközben az IDŐSZIGET-album egyik legnagyobb slágerének klipje, a FELEMEL elérte és meghaladta a 3,5 milliós nézettséget - ma már bőven 5 millió felett jár.
2021 első Ákos-felvétele egy 1978-as Beatrice-dal feldolgozása, a JERIKÓ volt: az átiratot a Nagy Feró 75. születésnapjára megjelenő, a munkássága előtt tisztelgő albumra készítettem. A dalban Kékkői Zalán gitározik, a Beatrice tagja, aki csaknem tíz éven át játszott a zenekaromban.
Január végére az eddigi legsikeresebb koncertklipünk, a Janicsák Vecával előadott ÉRINTŐ videója elérte és meghaladta a 10 milliós nézettséget - ma már 12 millió felett jár.
Január végén rendezték meg a Petőfi Zenei Díjkiosztót, ahol három zenésztársam is díjat kapott: Bánfalvi Sanyi lett az év ütőhangszerese, Lepe az év billentyűse, Madi pedig az év gitárosa.
A FEL A SZÍVEKKEL című maxi április 7-én látott napvilágot hét felvétellel: a címadó vadonatúj dal két változata, valamint az IDŐSZIGET-album sikerdala, a CSEND LESZEK stúdió- és koncertverziója, ráadásként pedig három ütős remix – érdekesség, hogy ezek közül kettőt a Bonanza Banzai egykori szintetizátorosa, Menczel Gábor jegyez. Egy hónappal később megjelent a FEL A SZÍVEKKEL klipje is.
Pasaréti Ferences Plébánia húsvéti vigíliája során - mint már korábban sokszor – most is az egyik ószövetségi olvasmányt olvastam fel a karanténszabályok miatt személyesen nem látogatható, de a Pasaréti Ferencesek videócsatornáján élőben köözvetített szertartáson.
Április első hetében két részletben került adásba a 2020-as Akvárium-klubkoncertünk anyaga az M2 Petőfi TV-n.
Mandiner cikksorozatában a magyar film 120. születésnapja alkalmából  Cserhalmi GyörgyUdvaros DorottyaVidnyánszky Attila és más notabilitások mellett engem is kérdeztek a legkedvesebb magyar filmjeim kapcsán.
Az év első felében a pandémia miatti korlátozások nyomán több koncert dátuma megváltozott: a májusra meghirdetett Budapest Park július 23-ra került át, a siófoki Plázs dátuma július 10. lett. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus kapcsán még 2020 márciusában befejezett munkák 16 hónappal később látnak napvilágot: az esemény himnuszának felvételeit producerként fogtam össze (hét különböző verzió készült!), valamint az imázsfilm írói és rendezői feladatait láttam el.
Július 3-án startolt a turné: Székesfehérvár után a siófoki Plázson, július 17-én Erdélyben, Csíkszentsimonban léptünk fel a zenekarral. Július 23-án teltházas koncerttel debütáltunk a Budapest Park színpadán, másnap, 24-én pedig a debreceni Campus Fesztivál zárónapján koncerteztünk. Augusztus 21-én a Szent István Napok keretében, a Műegyetem-rakparton rendezett ingyenes nagykoncerten több mint 25.000 érdeklődő volt kíváncsi a produkciónkra. A nyarat kíméletlen tempó zárta, augusztus 26-án a szegedi SZINen, 27-én a balatonvilágosi STRAND Fesztiválon, 28-án pedig a tokaji Katlanban csörömpöltünk - Anna lányom valószínűleg ekkor fordult el végleg a turnézástól...
Szeptember első napjaiban a Magyar Krónika jelentetett meg egy velem készült címlapinterjút, ahol már egy novella olvasható volt a Szent Mihály napján, szeptember 29-én megjelenő kötetből, az EZT NEM LEHET MEGÚSZNImű kiadványból.
Szeptember 10-én a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ifjúsági programját, a Forráspont eseményét a mi produkciónk nyitotta meg egy nagyszabású, egyórás koncerttel, utána tanúságtételek, közös éneklés és szentségimádás tette teljessé az estét.
A koncertezés, az új dalok írása és a könyvmegjelenés előkészítése mellett szeptemberben megkezdődtek a kisjátékfilm munkálatai is.
Az első novelláskötetem EZT NEM LEHET MEGÚSZNI címmel jelent meg az MCC Kiadó gondozásában. A Scruton kávéházban tartott sajtóbemutató után 16 órától a 21 órás zárásig dedikáltam az Allee Libri könyvesboltjában, mindkét helyen Juhász Anna irodalmárral beszélgettünk a kiadványról. A könyv azonnal a Libri eladási listájának élére került, a megjelenés másnapjától a 2. helyén szerepelt heteken át.
Október 2-án Győrött zárult a turné az Audi Arénában. A lezárások miatti felemás év ellenére az országjáró turné során több mint 100 ezer érdeklődőnek zenéltünk a sorozatban.
A koncertek közötti szünetekben a prózakötettel foglalkoztam, leforgatta a MAGUNK MARADTUNK nyersanyagát, emellett megírtam és rögzítettem AZ UTOLSÓ BÉKEÉV című EP dalait a stúdióban. Október 20-án jelent meg a kiadvány, amelyen a FEL A SZÍVEKKEL koncertfelvétele mellett három új dal is helyet kapott. Az egyik zeneszerzője Menczel Gábor, egykori bonanzás zenekari társam, aki hosszú hallgatás után szerzőként és előadóként is ezzel a dallal tért vissza. A középlemez egyik dalához, a NEM ÉN DÖNTÖK című számhoz szöveges videó készült. A megjelenés napján ezúttal is sajtótájékoztatót és PREMIER ESTet rendeztünk az Akvárium Klubban.
Ugyancsak október 20-án látott napvilágot egy 15 évvel korábbi stúdióalbumom, a MÉG KÖZELEBB jubileumi újrakiadása dupla LP-n is , így a MAHASZ lemezeladási lista első és második helyén is Ákos-lemez szerepelt ezen a héten: listavezetőként debütált AZ UTOLSÓ BÉKEÉV című korong, a 2. helyen a 15 éves MÉG KÖZELEBB album.
November 7-én Juhász Anna meghívására a Várkert Bazár irodalmi beszélgetésén vettem részt: a Kulcs az életemhez című műsorban a legkedvesebb szerzőimről beszéltem, verset mondtam, novellarészleteket olvastam fel, de megtisztelt jelenlétével a kisjátékfilm (Magunk maradtunk) főszereplője is: Papp János színművész A taxis című novellát olvasta fel az EZT NEM LEHET MEGÚSZNI kötetből. Az eseményt több órás dedikálás zárta. Ha alkalmasint eltávoznék az árnyékvilágból, és csak ez a beszélgetés marad utánam, nem leszek boldogtalan.
Az Origo hírportál portrésorozatának adtam interjút: a beszélgetés rövid idő alatt a széria legnézettebb darabja lett.
Sajnos az egy évvel korábbra meghirdetett Aréna-koncertünk próbaidőszaka során két zenésztársam is pozitív covid-tesztet produkált, ezért kénytelenek voltunk másodszor is elhalasztani az évzáró budapesti előadást: 2022. január 22., szombat estére került át az ARÉNA-koncert dátuma, hogy az évzáró koncertből évnyitó buli legyen.
2021-ben is csatlakoztam az MTVA Jónak lenni jó kampányához, amely ezúttal a covid-árvákat támogató Regőczi István Alapítvány javára szervezett gyűjtést: rekordösszegű, 345 millió forintos adomány lett az akció eredménye.
Karácsonyi ajándékként a Kulcs az életemhez irodalmi beszélgetés teljes felvételét tettük elérhetővé a YouTube-csatornánkon, amely 2021-re elérte és meghaladta a 100 milliós nézettséget.

- NEK-imázsfilm
- AKOXVLOG 2021
- JERIKÓ
- FEL A SZÍVEKKEL klip
- EZT NEM LEHET MEGÚSZNI
- AZ UTOLSÓ BÉKEÉV
- Kulcs az életemhez
- MAGUNK MARADTUNK


Version 0.9.1.