Ákos kép

METROPOLIS-VISSZASZÁMLÁLÁS: 13. TURNÉZÁRÓ: ÚJ IDŐPONT!!!

Az időjárási körülmények miatt a ma estére tervezett turnézáró Szentesen ÚJ IDŐPONTRA KERÜL!!!

A METROPOLIS Premier Est MÁSNAPJÁN, 2024. szeptember 28-án, szombaton este zárjuk a TURNÉ 2024 sorozatát Szentesen a Krimóban!
Jegyek ITT!
A már megváltott belépők automatikusan érvényesek az új időpontra, illetve a váltás helyén visszaválthatók.

* * *

A VILÁG PEREMÉN
Zene és szöveg: Leslie Mandoki
Zenei átértelmezés és magyar szöveg: Ákos

A 22 felvételből 22 napon át közlünk részleteket abban a sorrendben, ahogyan a kiadványon szerepelnek, egészen a 2024. szeptember 27-i megjelenésig. Néhány dal korábbról már ismerős lehet, mégis újnak hatnak, nem beszélve az eddig még nem hallható szerzeményekről... Ákos mindegyik részlethez néhány személyes gondolatot fűz: ezeket később is érdemes lesz majd visszaolvasni azoknak, akiket egy-egy dal szerzői kulisszatitkai vagy technikai megoldásai is érdekelnek.

"Annak idején – 1999-ben! – Leslie Mandoki hívott meg, hogy a Tarzan rajzfilmhez írt Phil Collins-dalok magyar verzióit énekeljem, ráadásul a dalszövegek fordításait is én készíthettem el. A kapcsolatunk nem szakadt meg, Leslie új dalaihoz az elmúlt években két alkalommal is írhattam magyar szöveget, gázsi helyett pedig azt kértem tőle, hogy az egyikből remixet készíthessek a saját lemezemre az eredeti sávok felhasználásával: így született meg a Tarzan felvételei után alig huszonöt esztendővel A világ peremén. A szöveg érthetősége érdekében az eredeti tempót jelentősen visszavettem, aztán új dobokkal és rengeteg szintivel formáltam át az eleve komplex hangszerelést. Tébolyult Jethro Tull-rajongó gimnazistaként nem is álmodhattam arról, hogy egyszer saját lemezeim lesznek, és az egyiken majd maga Ian Anderson fog fuvolázni. Őrület. Még most sem hiszem el" - Ákos

A dalrészletért KATT IDE!

METROPOLIS dupla LP / CD rendelés ITT!

* * *

Ákos  M E T R O P O L I S
(dupla CD, dupla LP, letöltés, stream)
2024. szeptember 27.

"Harminchat éve tartó dalszerzői-előadói munkám során ez az első dupla stúdióalbumom. Huszonkét felvételt tartalmaz, a szerzemények a legutóbbi, nagy sikerű 2019-es Idősziget lemez óta eltelt időszakban születtek. A két korong - letöltés esetén a két műsorrész tizenegy-tizenegy dala - két különböző hangszerelésű zenei világot jelenít meg: az Északi oldal a gitáralapú, a Déli oldal a szintetizátorhangzásra épülő dalokat tartalmazza, de természetesen az Északi oldalon is szólnak szintetizátorok, és a Déli oldalon is hallható gitár.
A szövegeket, mint mindig, magam írtam, emellett tizenhárom tétel zenéjét szereztem és hangszereltem. A kísérőzenekarunk billentyűse, Lepés Gábor négy dal zenéjét jegyzi, hangmérnökként ő volt a legfőbb alkotótársam ennek a sok-sok szerzői és stúdiómunkát sűrítő anyagnak a létrehozásában. Madarász Gábor gitáros és az exbonanzás Menczel Gábor szintis két-két szerzemény zenéjét hoztaezek mellett a lemezre felkerült egy Mandoki Soulmates-nóta jelentősen átfazonírozott, magyar nyelvű változata is, amelyen olyan világsztárok játszanak, mint Mike Stern jazzgitáros vagy Ian Anderson a Jethro Tull zenekarból" - Ákos


Version 0.9.1.