Ákos kép

HARMINC ÉV - 21: 2013

Az 2013-as esztendő első napját a szigetes koncertfilmünk köszöntötte az m1-en.
 
HARMINC ÉV - 21: 2013
Január 10-én kerül a magyar mozikba a DREDD című hollywoodi sci-f: a magyar forgalmazó a filmet a platinalemezes 2084-albumon szereplő RÉGI JÖVŐvel vezette fel. A hivatalos Ákos Facebook oldal kedvelőinek létszáma elérte a 100 ezer főt, ebből az alkalomból került bemutatásra a jubileumi SZIGETen rögzített koncertklip, a VÉGRE/SLEDGEHAMMER.
A brit Hurts zenekar Miracle című dalához három remixet készített kis csapatunk. Theo, az énekes megosztotta a Twitter oldalán azt a videót, amely a Pejtsik-féle vonósátirat munkálatait örökíti meg, ezzel a megjegyzéssel: "Miracle...by Akos. Wonderful."
Az év borásza rendezvényén két dalt énekeltem a címet elnyerő Áts Károly tokaji borosgazda tiszteletére.
Március közepétől megújultak a közmédia szignáljai, a zenéket magam komponáltam, a felvételek producere is én voltam: a felkérés nyomán összesen 320 (!!!) új zenedarabot rögzítettünk, az elektronikus zenei variációk mellett Balogh Kálmán cimbalomművésszel, nagy vonószenekarral, Andrejszki Judit csembalójátékával, Pejtsik Péterrel, aki nem csak a vonósátiratokért felelt és a zenekart dirigálta, hanem viola da gambán is játszott. A munkáról készült kisfilm tíz éve (!!!) pihen dobozban, ma mutatjuk be a videócsatornánkon, ITT!
A »független objektív sajtó« hamar a torkomnak is ugrott, azt sugallva, hogy az állam emlőin csüngök és lopom a pénzt. Nem, barátaim: piaci műfajban dolgozom, piaci sikerek nyomán kaptam a felkérést, és végül még a rossz híremet keltők is kénytelenek voltak leírni, hogy a munkadíj reális volt. Azt persze nem írták le, hogy az összeg túlnyomó részét a felvételek közreműködőire és a költségekre fordítottuk, és nem volt nyerészkedés. Nem a zsozsóért csináltam, hanem mert érdekelt a feladat. Nem tévedés: már tíz esztendeje ezek az azonosítók szólnak a közmédia csatornáin.
Áprilisra megjelent a Veled utazom-remixgyűjtemény: a maxi a lista első helyén nyitott, közben ugyanitt még harmadik volt a kereken egy évvel korábban megjelent Előkelő idegen. Bemutattuk a Veled utazom koncertklipjét is.
Nyolc hónappal az esemény előtt meghirdettük a KARCOLATOK 20 jubileumi koncertet a Művészetek Palotájába: a jegyek 90%-a 24 óra alatt elfogyott, a másnapi ráadásdátum is hamar betelt - és a közönség ekkor még semmit sem sejtett a műsorról...
A Fábry Show vendégeként két dalt játszottunk a stúdióban.
A folytatódó 2084-turné az ország összes nagyobb fesztiváljának főszereplője volt. Pécsett az Egyetemi Napokon startoltunk, aztán jött London és Brüsszel, Békéscsaba, Tokaj és Sopron: a Volt Fesztivál 21 éves történetének rekordnézőszámát regisztrálták a koncertünk alatt.
A Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára készült műsorban az Ars Poetica című verset mondtam el.
Elképzelésem sincs, hogy hogyan fért bele ezen a nyáron a szentföldi zarándoklat az életembe. Farkas atya vezetésével Jézus lábnyomában jártunk a genázáreti tótól a Golgotáig. Cseke Péter barátommal együtt vittük a zarándokok által jutányos áron bérelhető keresztet. (Nem vicc!)
Debrecen, Székesfehérvár és Mosonmagyaróvár után a nemzeti ünnepen, augusztus 20-án ingyenes nagykoncertet adtunk a budai Vár tövében, ráadásnak nézőcsúcsot döntöttünk Szegeden: az utolsó állomással a 2084-turné látogatottsága meghaladta a 200.000 nézőt!
A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepén a Szentháromság téren Szigethy Gábor irodalomtörténésszel tartottunk Krúdy-felolvasóestet.
A Hurts után a CompactDisco-nak is remixet készítettem.
Egyik dalszövegem, az 1984 bekerült a 10. osztályos irodalomkönyvbe.
Október 2-án jelent meg a 2084 TURNÉ DVD – az összevont eladási listán első helyen nyitott, és néhány nap leforgása alatt platinalemez lett. A premier esten nyilvános vetítésen mutattuk be a koncertfilmet, az Uránia filmszínház ezután még többször műsorára tűzte.
Megjelent a Táncolj velem koncertklipje a videómegosztókon.
Óbuda önkormányzata Szindbád-szobrot avatott Krúdy Gyula születésének 135., halálának 80. évfordulóján: az avatási ünnepségen Krúdy-novellát olvastam fel.
Az Erkel Színház megújult épületében startolt a KARCOLATOK 20 turné, amellyel az első szólólemezem megjelenésének huszadik évfordulóját új bandával és új hangszerelésekkel ünnepeltük. Az összes jegy elfogyott elővételben. Lényegében minden helyszínen dupla telt házzal, remek hangulatú koncertekkel jubiláltunk. A próbán rögzítettük a Girl In The Café átiratát.
A húsz évvel korábban megjelent albumról és a jubileumi koncertsorozatról forgatott dokumentumfilmet Lévai Balázs szerkesztő-rendező: az Örök átutazó című filmben megszólaltak régi és mai zenésztársak, barátok, kollégák, kritikusok, közreműködők is.
Az esztendő utolsó napján az m1 sugározta a Papp László Budapest Arénában tartott 2084-lemezbemutató koncertünk televíziós változatát.
- MIRACLE Live Strings
- VELED UTAZOM-koncertklip

Version 0.9.1.